Prikazna slika blog prispevka venetian red

Venetian Red nekoč in danes v slikarski umetnosti

Venetian Red ali Beneško Rdeča je zemeljski pigment, ki je obudil Italijansko renesanso. Barva je poimenovana po geografski lokaciji Benetkah in redno prisotna v delih slikarjev italijanske renesanse (med 14. in 17. stoletjem). Takrat so kot pigment  uporabljali rdečo prst, šele kasneje pa so jo pričeli izdelovati iz sintetičnega železovega oksida. V nadaljevanju boste izvedeli več o tej čudoviti zemeljski barvi, zakaj je tako posebna in kakšno vlogo ima na slikarski paleti?

Katere rdeče zemeljske pigmente so umetniki italijanske renesanse v resnici uporabljali?

Izraz beneško rdeča oz. venetian red ni bil poznan do 18. stoletja, kar pa ne pomeni, da se do takrat zemeljska prst iz Benečije ni uporabljala kot pigment. Tehnične analize slik starih mojstrov sicer ne morejo razlikovati, iz katerih krajev izvira zemeljskimi pigmenti, vemo pa, da obstaja kamnolom v bližini Benetk, kjer je Tizian (1490 – 1576) pridobival svoje rdeče zemeljske pigmente. Prav gotovo pa to ni bil edini kraj, iz katerega so Tizian in njegovi sodobniki pridobivali ta pigment. Velika verjetnost je, da so uporabljali rdečo prst iz različnih koncev sveta.

Zaradi lege ob Jadranskem morju so Benetke postale glavno trgovsko središče v 15. in 16. stoletju. Prodajalci pigmentov pod imenom »vendeocolori« pa so se pojavili po vsem mestu ter prodajali zaloge pigmentov, ki so dolgo pot preživele kot so: Lapis Lazuli iz Afganistana, Red Lake iz Južne Amerike, Smalt iz severne Evrope in različne zemeljske pigmente, poznane pod imeni Terra Rossa (rdeča zemlja) in Terra Negra (črna zemlja). Prodajali so jih beneškim kupcem ter hkrati distribuirali po Evropi. Glede na navedeno je malo verjetno, da so se beneški renesančni slikarji zanašali samo na beneško zemljo. Georgius Agricola, Tizianov sodobnik, ki je živel v Benetkah, naj bi nekoč dejal, da so  »zemljo« izbirali na podlagi njihove barve. Izbira je bila torej zares pestra.

Uporaba Venetian Red nekoč in danes

Nekoč

Barva, pomešana z belo, je osnova za portretno slikanje, z dodatkom Yellow Ochre pa postane barva žareče oranžna, velikokrat uporabljena pri slikanju draperij.  Samostojni pigment rdeče prsti pa ustvari žareči učinek – nogavice sedečega dečka v Tizianovi sliki The Vendramin Family (c. 1540-45) (na desni strani spodnje slike) so skoraj v celoti poslikane z rdečo prstjo.

Tizian The Vendramin Family

Danes

Pigment beneške rdeče pridobimo tako, da se rdečo prst posuši, prečisti in zmelje. Tak pigment uvrščamo pod pigmentno indeksno številko PR102, kar pomeni, da vsebuje železove okside naravnega izvora. Vendar je to možno samo pri proizvodnji v manjšem obsegu. Velika večina barv z oznako Venetian Red je danes narejena s sintetičnim pigmentom železovega oksida PR101. Ta pigment nastane s termično razgradnjo železovih soli pri izjemno visokih temperaturah, pri čemer se železo pretvori v hematit. To je postopek, ki na splošno velja za vse sintetične zemeljske barve.

Prav gotovo je ob tem dejstvu izginila vsa romantičnost, povezana z izvorom barve, ki so jo uporabljali »old masters«,  pa vendar naj dodam, da današnja proizvodnja te barve poteka zelo premišljeno in po točno določenih postopkih, ki omogočajo prilagoditev sintetičnih železovih oksidov tako, da se spremeni njihova prozornost/motnost in barvna intenziteta. Rezultat so posebne nianse barve, kar pomeni, da ko odpremo tubo Venetian Red, dobimo točno to, kar pričakujemo z vsemi romantičnimi lastnostmi, ki sodijo zraven.

Mešanje barv z Venetian Red

Venetian Red je, kot že omenjeno, intenzivno topel odtenek neprozoren in nizko vsebnostjo kroma, ali povedano drugače je naravno utišana barva. Za nekatere morda dolgočasna, vendar če jo zmešate s sodobnimi zelenimi odtenki, ustvarite kromatične črne, ki jih lahko nato zmešate z belimi in tako dobite vrsto sivih in rjavih. Tukaj pa potem barva zares pride do izraza.

Klasična komplementarna barva Venetian Red je Yellow Ochre.

Če se Venetian Red uporablja samostojno, s približno enako količino Sap Green, ustvari globoko kromatično črno. Rumeni podtoni Sap Green prispevajo k toplini Venetian Red, zaradi česar so čudovita jesenska barvna kombinacija. Ravno prva za trenutni letni čas.

Barvni prikaz mešanja Venetian Red
Primer: Venetian red zmešana s Sap Green (vodoravno). Dodana bela barva za svetlejše odtenke (navpično)

Kako Venetian Red uporabljam jaz

Na moji paleti je Venetian Red nepogrešljiva ob portretnem slikanju. Če želim svetlejši ton, dodam samo malce Titanium White. Za temnejše tone pa jo zmešam s Yellow Ochre Deep ali Sap Green Lake Extra. Postopek je prikazan v spodnjem posnetku.

 

Barve, ki sem jih uporabila v posnetku: Venetian Red, Yellow Ochre Deep, Sap Green Lake Extra,

Vesela bi bila vaših nasvetov, kako pa vi uporabljate Venetian Red na svoji paleti? Ideje je vedno dobro deliti, se strinjate? Pustite svoj komentar spodaj.

Shopping Cart