Prikazna slika devil wears Prada in Cerulean blue Michael Harding

The Devil Wears Prada in Cerulean Blue

Zakaj tak naslov sledi v nadaljevanju, naj na začetku razložim ceno, na kateri se vam je verjetno najprej ustavil pogled. Ja, Cerulean Blue  je draga barva. Ni najdražja oljna barva, ampak smo že skoraj pri repu, dražja je samo še serija 7,  v katero sodi Lapis Lazuli.  O tem morda v kakšnem od prihodnjih prispevkov.

Zakaj je Cerulean Blue draga barva?

Odgovor je enostaven zato, ker je pigment, iz katerega je narejena, zelo drag. Imenuje se kobaltov stanat.

Cerulean blue pigment

 

Daljnega leta 1802 je francoski kemik Louis Jacques Thénard odkril Cobalt Blue, kmalu za njim leta 1805 je švicarski kemik Albrecht Höpfner ustvaril Cerulean Blue iz kobaltovega stanata. Šele 55 let kasneje, leta 1860, pa je postala široko dostopna, ko je bila prvič predstavljena širši množici pod imenom Coeruleum.

Med umetniki je postala hitro zelo priljubljena. Zaradi njenega odtenka, obstojnosti in prekrivnosti so jo vzljubili tudi impresionisti. Najdemo jo na nebu Monetove slike La Gare Saint-Lazare iz leta 1877.

La Gare Saint-Lazare

 

V delih pointilIsta Paula Signaca

Paul Signac
Capo di Noli, Paul Signac, 1898

Na sliki Édouarda Maneta iz leta 1878,  imenovani Corner of a Café-Concert .

Corner of a Café-Concert

 
Kje pri slikanju uporabljamo Cerulean Blue?

Je mehka modra barva, ki ob mešanju ustvari čudovite svetlobne učinke. Odlična, ko želite poustvariti subtilno modrino neba, ki se bližje obzorju spremeni v nežno zelenkasto modro barvo.

Na priljubljenost Cerulean Blue je še dodatno vplivala nagrada, prejeta leta 1999, ko jo je Pantone razglasil za barvo tisočletja. Verjetno je to razumljivo. Modri odtenki psihološko delujejo pomirjujoče, opazovanje modrega neba verjetno nikomur ne povzroča stresa. S Cerulean Blue pa se boste vrnili v trenutke preživete na plaži ali ob vodi, v trenutke sproščenosti in brezkrbnosti.

The Devil Wears Prada

V omenjenem film iz leta 2006 cerulean odtenek, ki ga nosi Anne Hathaway, postane predmet pridige s strani njene šefice, ki jo igra Meryl Streep, in sicer dialog poteka nekako takole:

»To?,« pravi ona, “A OK, ti torej meniš, da to nima nobene veze s tabo? Ti odpreš omaro in si izbereš, ne vem, recimo ta kašast moder pulover, s katerim svetu poveš, da ti ni mar, kaj oblečeš, kajti sebe jemlješ preveč resno.«

»Kar pa ne veš, je, da ta pulover ni le moder, ni turkizen, ni lapis, ampak je pravzaprav cerulean. Prav tako se ne zavedaš dejstva, da je leta 2002 Oscar de la Renta  izdelal celo kolekcijo oblek v cerulean odtenku. In potem mislim, da je bil Yves St Laurent tisti, ki je predstavil cerulean vojaške jopiče? In kar je sledilo je, da se je cerulean odtenek pojavil še v osmih različnih kolekcijah. Potem ko se je prefiltriral skozi veleblagovnice in nato pricurljal navzdol v nek tragičen priložnostni kotiček, si ga ti nedvomno pobrala iz nekega zabojnika na razprodaji.«

Tako sedaj veste, Cerulean Blue je draga barva z razlogom. Umetniki z vsega sveta jo obožujejo, enako pa tudi  priznani modni oblikovalci, za katere velja, da če ni drago, ni omembe vredno. Za to barvo to dokazano drži 🙂

 

Posnetek dialoga iz filma The Devil Wears Prada

Shopping Cart