Prikazna slika trgovina oljne barve

Slikanje z oljnimi barvami

Ne vem, kako je z vami, vendar jaz priznam, da sem se na začetku, ko sem pričela z uporabo oljnih barv, kar lovila. Kaj kar lovila zgubljena in zmedena sem tavala po svetu oljnega slikarstva. Morate vedeti, da sem pred tem uporabljala samo akrilne barve, ki jih vsekakor priporočam za vse začetnike v tej panogi. Tam ni neznank, samo gremo! Voda, barva, hitro se sušijo, krasna prekrivnost. Medtem, ko je pri oljnih to popolnoma drugače. Meni ni bilo jasno nič. Kaj, kako, a kar čisto barvo naneseš na platno? Kaj brez uporabe vode? Kaaaj, ne smem jih sploh mešati z vodo! Ja, kaj pa naredim če želim vseeno tanjši sloj barve? Olje?  Nekako takole saj zastopite.

Nekaj meni, takrat pomembnih vprašanj sem zbrala v spodnjem prispevku. Upam, da pridejo prav tudi vam.

Kako pomembni so oljni mediji pri slikanju z oljnimi barvami?

Oljne barve lahko uporabljamo samostojno brez dodatkov medijev. S pomočjo medijev pa lahko spremenimo transparentnost, strukturo, čas sušenja in pretočnost barve. Največkrat se uporablja navadni oljni mediji, kot je tale ali tale. Glaze mediji vam omogočajo ustvariti prosojnost, nekateri pa podaljšajo čas sušenja, npr. poppy oil. Obstajo pa tudi mediji, ki vam čas sušenja skrajšajo. Temu namenjen je Quick drying medium. Večina sestavin, ki jih vsebujejo že pripravljene mešanice medijev so na voljo tudi samostojno, kar vam omogoča ustvarjanje po vaših željah in potrebah.

Če lahko torej že z barvo dosežete tisto, kar ste si zamislili, potem dodajanje medijev ni potrebno. Kratki povzetki posameznega medija pa so na voljo tudi v spletni trgovini tukaj.

Kako namešam želeni odtenek barve?

Tukaj je moj odgovor vaja, vaja, vaja, vaja, sem že rekla vaja? Ni bližnjic, ni recepta. Vsekakor pa za začetek priporočam, da uporabljate omejeno paleto osnovnih barv. Če se nagibate k portretnemu slikanju potem vsekakor priporočam vajo Zornove palete. Uporabite samo štiri barve: rumeno, rdečo, črno in belo. Možnosti so neskončne. Postopek si lahko ogledate tukaj.  Priprava Zornove palete res terja nekaj časa, vam bo pa veliko slednjega prihranjenega kasneje. Da ne omenjam barve 🙂

Zornova paleta
Primer Zornove palete
Kako najdem komplementarno barvo?

Strmite v barvo, za katero iščete njeno komplementarno od 30 sekund do ene minute in nato hitro zaprite oči. Vaš um vam bo predstavil ravno nasprotno barvo tiste, v katero ste pred tem strmeli. Enostavno, kajne?

Kateri je najboljši način za pospešitev sušenja?

Ja vem, oljne barve se sušijo dolgo, tako dolgo da vam že brada zraste. Seveda obstajo mediji, ki vam omogočajo hitrejše sušenje med samim procesom, kot je tale. Potem, ko ste sliko končali pa je najboljši način še vedno old way in sicer sliko postavite v toplo sobo poleg okna, skozi katerega prihaja največ sončne svetlobe. Uporabite torej toploto in sončno svetlobo, da se vaša slika hitreje »pozdravi«. Tako je, slike se zdravijo, ne sušijo .

Kaj pomenijo številke na tubah? 

Številka barvnega indeksa vam pomaga pri odločitvi o nakupu barvne tube. Vzemimo za primer Ultramarine Blue in Kings Blue. Ultramarine Blue je en sam pigment PB29, kar pomeni, da ta barva ni bila zmežana z drugimi barvami. Medtem ko so oznake naj Kings Blue PW4-PW6-PB29. To nam pove, da je ta modra zmešana z dvema belima barvama, in sicer PW4 in PW6. Mednarodni sistem za razvršanje in identifikacijo pigmetnov si lahko pogledate tukaj.

Druga stvar, ki jo opazite na tubi barve, je serijska številka. Vsaka blagovna znamka ima barve razdeljene v serije in se cene od najcenejših v seriji 1 (ali črke A) postopoma dražijo. Vendar to ne pomeni, da je barva serije 1 nižje kakovosti. To samo pomeni, da je pigment v tej barvi lažje pridobiti ali izdelati kot pri barvi z višjo serijsko številko.

Kje je najbolje shranjevati dokončane slike?

Slike shranjujte v dobro osvetljenem prostoru, saj bodo tako barve ostale svetle. Če jih shranite v temi, bodo barve potemnele. Bele barve se na primer obarvajo rumenkasto.

Kaj je osnovno slikarsko orodje?

Če bi poslušali Michael Hardinga bi bil odgovor steklenica vina in ogledalo. Vino očitno, saj je medij navdiha in poveča sprostitev! Vsekakor pa drži, da vam bo pogled na lastno sliko v ogledalu omogočil, da vidite napake skozi oči neodvisnega opazovalca. Je fantastično orodje za ocenjevanje oblikovanja in risanja katere koli slike, pa naj bo figurativna ali nefigurativna.

Za konec pa  še en slikarski namig pri portretnem slikanju. Trik za slikanje portretov je, da nanesete malce MH Terre Verte v sence, pod nos in brado. Ustvarili boste komplementarni učinek rdeče obarvanih lic, zaradi česar bo slika še malce bolj oživela!

Naj se slikanje začne!

Shopping Cart