Seznam novoletnih želja 2023

Seznam novoletnih zaobljub 2023

Ali imate seznam novoletnih zaobljub za leto 2023 že spisan? Ga imate v papirnati obliki, nekje med dokumenti v računalniku ali samo v glavi? Pa verjamete v tak seznam?

Pri meni nikoli ni obstajal seznam novoletnih zaobljub. Obstaja pa seznam stvari, besed, trenutkov, ki me navdihujejo in jih ne želim pozabiti. Nastaja med sprehodi, gledanjem televizije, vožnji, branjem, lenarjenjem, brskanjem po spletu, poslušanju radia, druženju s prijatelji ali pogovori z znanci in tudi neznanci. Shranjenega imam v telefonu poleg ostalih seznamčičev kaj kupiti v trgovini, opomniki in butastimi passwordi za milijon računov ustvarjenih za dostope do različnih vsebin na spletu. Nastajajo glede na navdih in potrebe v tistem dnevu, tednu, mesecu, predvsem pa skozi celo leto. 

Je pa seznam novoletnih zaobljub, vsaj tako berem vsako leto znova, nujno potreben, če želite v življenju nekaj spremeniti, kajti obvezno si moramo postaviti cilje in jih pričeti uresničevati in najbolje je to narediti takoj na začetku leta.

Pa to drži? Ali bo res nekaj tako zelo drugače, če se 1.1. ali 31.12. usedeš za mizo in si rečeš: »No, pa poglejmo, kaj so moji cilji v prihajajočem letu? Preteči xx km, osvojiti nagrado za najboljši scenarij, potovanje v xx, obiskati koncert xx, postati mojster žara, kupiti novo kolo, ipd«. Saj ni čudno, da se samo 5% novoletnih zaobljub uresniči.

A zakaj? Zato, ker je verjetno večina zapisanih ciljev nastala, ker ste to nekje prebrali, ker to počnejo vsi, ker je to dobro za telo in duha, prežene stres in depresijo. 

Pa jih res? Zakaj potem ob naslednjem novem letu naredite samo copy & paste, kajti ne samo, da niste uresničili zadanega cilja, še zredili ste se. Groza, zdaj ste ste pa še debeli in še malce bolj depresivni. Ali je lahko še slabše leto za vami? Lahko, če boste to ponovno naredili tudi letos.

Naj vam prišepnem, da se razen nakupovalnega seznama noben seznam ne bo realiziral čez noč. Ustvarjati ga morate sproti, vztrajno in z veseljem, to pa boste naredili samo tako, da:

  • poiščete v sebi to, kar vas resnično veseli,
  • vam zagotavlja dolgoročni uspeh,
  • kratkoročen strah,
  • vedno vas spravi v dobro voljo in
  • pričnete vpeljavati v vaš vsakdan.

Ja, v tisti dan, o katerem sploh ne razmišljate več, ker že točno poznate vsak svoj korak od trenutka, ko vstanete iz postelje, do trenutka, ko se vanjo ponovno uležete. Copy & paste, kajne? Ni pa vse tako črno, kajti vaš dolgočasno monoton vsak dan vam lahko, če ga malce spremenite, ponudi odgovor sam od sebe:

Četrtek 9.2.2023 
Tudi ta dan točno ob isti uri zapustite stanovanje in se s kolesom podate na pot v službo, ki je že leta in leta enaka. Intervale semaforjev poznate že na pamet in hitrost prilagodite tako, da bo postankov čim manj. Na enem pa se vendarle morate ustavite, ker drugače pač ne gre. Tukaj skoraj vedno ob vas stojijo isti ljudje z napol odprtimi očmi, malce zaradi vetra, malce zaradi zgodnje ure razmišljajo, kaj morajo še postoriti tisti dan, ki na koncu ne bo prav precej drugačen od prejšnjega. Kajti so na istem semaforju ob isti uri. In sedaj pomislite, kaj če bi nekoga, ki že toliko let stoji ob vas, tokrat pozdravili? Verjetno bi vas čukasto pogledal prvič, drugič sem prepričana, da bo odzdravil nazaj, če ne že prvič. In tukaj je ta vaša mala, pa vendarle lahko tudi velika sprememba. Kajti sčasoma lahko ta postanek na semaforju postane že čisto zaresen pogovor o vremenu, primernih oblačilih v času dežja, snega, vročine, o akciji koles, ki se prične naslednji dan. Kljukica imate novo kolo, ki ste si ga že dolgo želeli. 

Morda pa tudi, če gremo res do konca, morda, ko bo poleti vroče, skočita na enega hladnega po službi. Sedaj imate tudi novega prijatelja, pa ga sploh ni bilo na seznamu in morda skupaj sedaj, ko imate novo kolo, ne ostanete več samo pri jutranjih kolesarskih kilometrih, kajti ugotovili ste, da v kolesarjenju resnično uživate in si kupite še boljše kolo za premagovanje še večjih vzponov in postanete fit kot še nikoli.

Seveda se lahko vse skupaj konča tudi samo pri pozdravu in greste na poti iz službe kupiti tisti žar, ki si ga že tako dolgo želite. Čeprav nimate pojma, kako se ga uporablja, še manj, kam ga boste postavili, pa kaj se boste pa naučili in ga postavili na balkon. Za sušenje perila pa boste napeljali štrike po stropu balkona ali pa ga pričeli sušiti kar na travniku pred blokom.
Perilo na balkonu. Slika blog prispevka

Zgodba je lahko resnična ali izmišljena, pomembno je, da spremenite te železne navade, ki jim pravite življenje, in spremenili boste sebe tako mimogrede, nevede in brez seznama novoletnih zaobljub, ki se bo spisal sam skozi leto ali več in nekoč, ko bo primeren čas tudi realiziral. 

Pa čin, čin, in naj se leto 2023 prične, kajti vi ste nanj sedaj dobro pripravljeni.

 

Zelo pa bom vesela tudi vaših komentarjev, kaj menite zapisno drži? Vam seznam novoletnih zaobljub pomaga in jih tudi vedno realizirate? Pustite komentar spodaj.

Shopping Cart