michael harding bele barve

Michael Harding bele oljne barve

Katero belo uporabiti in za kakšen namen? Ali obstaja več belih? Kaj pa je narobe, če uporabljam samo Titanium White? Takšna in podobna vprašanja so me pestila na začetku uporabe oljnih barv.

Na mojem prvem tečaju smo uporabljali Titanium White. Na drugem je že ena izmed tečajnic, po mojem mnenju precej izkušena prijazno namignila, da naj poskusim Zinc White. Že naslednji trenutek pa se je zaslišalo nekje iz zadnje vrste ne, ne Zinc White ni ok, raje uporabi Transparent White. Kaj pa je to? Ne vem, če ste tudi vi naleteli na enake ali podobne težave ter iskali po spletu in umetniških forumih prave odgovore, hkrati pa postali vedno bolj zmešani.

V spodnjem vodiču po Michael Harding belih oljnih barvah vam bom predstavila nekaj bolj nevsakdanjih belih oljnih barv. Morda vam bo vsaj malo v pomoč. Seveda pa tudi s Titanium White ne morete zgrešiti 😉

Foundation White (No. 225)

Pred mnogimi leti je znani britanski umetnik prosil Michael Hardinga, naj ustvari pusto, robustno, hitro sušečo barvo brez odvečnih polnil. Nastala je Foundation White (No. 225). Je 50/50 mešanica Titanium White in Lead White z dodatkom lanenega olja. Nanašate jo lahko na akrlilno premazana ali samostojno napeta platna, ki so predhodno premazana s posebnimi lepili za platno. V normalnih pogojih lahko pričnete s slikanjem na platno, ki ste ga predhodno premazali s Foundation White v 4-5 dneh.

michael harding foundation white

Cremnitz White No. 2 in Walnut oil (No. 307)

Cremnitz white No. 2 in Walnut oil je kombinacija pigmenta in orehovega olja, s katero ustvarimo mešanico manj pigmentiranih barv s povečano transparentnostjo in pronicljivostjo. Verjetno je to zaradi manjše sposobnosti delovanja orehovega olja kot vlažilno sredstvo. Obstaja možnost, da ste že kje zasledili trditev, da naj bi orehovo olje postalo žarko in zato neprimerno za uporabo kot sušilno sredstvo. To je popolnoma neresnično. Stoletja so ga in ga še danes uporabljajo umetniki v kombinaciji z lanenim oljem. Vsi obrnejo palce navzgor, naravnost obožujejo ga. Poskusite tudi sami, ne boste razočarani.

michael harding cremnitz white walnut

Cremnitz White No. 1 in Linseed oil (No. 308)

Barva je izdelana iz čistega industrijskega svinčevega karbonata v lanenem olju, kar ustvari na otip težko barvo z zelo robustno površino. Ime Cremnitz izvira iz Češke. Prvotno je bila namreč izdelana v češkem mestu Kormeriz, ki se je pod Habsburžani imenoval Cremnitz. Idealna bela za izdelavo brazdaste, zrnate ali impasto tehnike. Če se uporablja čisto se le-ta strdi, na površini pa zasledimo rahel oljnati odsev. To ustvari toplejši, voščeni učinek. Cremnitz White No. 1 in Linseed oil je čudovita vsestranska barva za ustvarjanje mešanic srednje jakosti, ki barve podkrepi.

michael harding linseed oil

Warm White Lead Alternative (No. 137)

Michael Harding Warm White Lead Alternative je njegova rešitev za umetnike, ki želijo barvo, podobno svincu, vendar brez vsebnosti svinca. Ta topla bela z močno prekrivnostjo in izjemnimi lastnostmi ohranjanja sledi čopiča se odlično meša z vsako barvo na slikarski paleti. Warm White je na voljo po celem svetu. Na beli svet stoji 😉

warm white lead alternative michael harding

Vse zgoraj omenjene barve  lahko kupite v spletni art trgovini Blue Crayon. Bele barve se ponavadi kupujejo v večjih embalažah, zato boste tudi v trgovini našli ponekod samo veliko embalažo. Verjemite, ne boste je zavrgli, drži res dolgo in morda boste naslednjič kupili novo, še večjo.

Odlično primerjavo Michael Harding belih oljnih barv si lahko podrobneje ogledate v spodnjem video posnetku. 

Shopping Cart