Prikazna slika prispevka

Ko je poštnina dražja od ene tube barve

Se strinjate, da je poštnina za dostavo iz tujine v Slovenijo, dražja od ene tube barve? Ne bom raziskovala, zakaj je tako, je bil pa to glavni razlog, da je nastala art trgovina Blue Crayon. Te zanima zakaj? Beri dalje.

Obstajala je želja po nakupu nove kuhinjske plošče. Ja vem, nobene veze nima z art trgovino, pa vendar se bo razvilo. Ko mi je namreč kamnosek, ki bi moral zaradi tega nakupa dodatno zarezati v skoraj nov kuhinjski pult, ob tem jasno povedal, da je velika verjetnost, da pult poči, je želja izpuhtela, puf ni je bilo več. Ostala  pa je tista druga po spremembi po nečem novem. Kaj sedaj?

Preteklost

Nič, grem na slikarsko delavnico, tako zaresno ne samo nek tečajčič. Obvezno pri nekom, čigar dela, občudujem in si želim postopek slikanja ogledati od blizu. Še bolje bi bilo, da je delavnica v tujini po možnosti več kot tri dni in v kakšnem romantičnem kraju. Vem, skromno. Dva klika dalje: Flemisch Classical atelier, Bruge, 10 dni, junij, David Gray. To je to.

Da preprečim izpuhtelost, tudi te želje hitro izpolnim prijavo, plačam in čakam. Next: dobim en malce daljši seznam materiala, ki ga moram pripeljati, privleči, s sabo. Takrat sem prvič pomislila, da morda odločitev, da se na pot odpravim z avionom, ni najboljša, pa čeprav bi to pomenilo pot z avtom do Belgije. Seznam je bil namreč res obsežen in ob prvem prebiranju potrebščin za večino sploh nisem vedela čemu so namenjene še manj kakšni hudiča so to barvni odtenki? Zelo pomembno je bilo tudi, da prinesemo barve točno določenega proizvajalca. Slikam že kar nekaj časa, z oljem pa sem se srečala kakšno leto pred prijavo na tečaj, pa vendar si nisem mislila, da je tako težko poleg Rembrandt, Winsor&Newton ter Van Gogh oljnih barv v Sloveniji dobiti tudi kaj drugega. Je in to zelo, pravzaprav ne moreš.

Razlogi so bili:
- "Ah, dajte no, saj te so tudi dobre«.
- »Imamo druge, ki so enako dobre, jih vsi pohvalijo«
- »Veste jih ne prodajamo, so predrage, ne bi šle v promet«

Ker na alternative nerada pristajam, konec koncev verjetno je seznam z namenom, sem se obrnila na splet. Tam pa je šele postalo zabavno. Polovica ne dostavlja v Slovenijo, za tisto, kar uspeš dobiti, pa plačaš blazno visoko poštnino. Kaj sedaj? Tečaj sem že plačala, bom pa še teh par 10 Eur za poštnino, čeprav bi za ta denar dobila vsaj še dve ali tri tube barve. Poznate, kajne?

Zaključek: tečaj je dosegel svoj namen, barve želenih proizvajalcev Michael Harding in Old Holland pa tudi.

 

Realizacija

Barve sem nekaj časa kupovala v tujini med potovanji, dokler ni v naša življenja vstopil virus. Poštnina se je še podražila, potovanja omejila, UK  izstopi iz EU in barve so za dostavo v Slovenijo postale še dražje. Drži, da sem se ukvarjala z mislijo o spletni art trgovini že nekaj časa, ampak nikoli ni bilo tako težko priti do dobrega materiala po normalni ceni kot v času epidemije. Grem v akcijo, nikoli bolj prepričana v realizacijo kot tokrat. Kontaktiram oba proizvajalca, eden odgovori, drugi nič. S pomočjo prijateljice iz tujine, ki sem jo spoznala ravno na tečaju v Brugeu, mi je uspelo tudi tadruge zaspanete, ki so moje prošnje po sodelovanju spregledali, prebuditi in prepričati, da vendarle tudi pri nas obstajamo umetniki, ki si želimo in zaslužimo dobre barve po dostopnih cenah.

Zaključek: Nastane spletna art trgovina Blue Crayon  v kateri najdete poleg oljnih barv tudi akrilne in akvarelne najboljših znamk in po najboljši ceni 🙂

 

Sedanjost

Tole je moja zaloga oljnih barv. Nekje v tem kupu boste našli vse zgoraj omenjene, ki sem jih pred tečajem kupovala v Sloveniji, ker drugega nisem poznala zaradi omejene ponudbe v art trgovinah, za katere nikakor ne trdim, da niso dobre. So, in kot vidite jih tudi sama še vedno uporabljam. Ne razumem pa, zakaj je ponudba pri nas tako zelo omejena. Kvalitetnih in posledično dražjih barv enostavno ni (bilo) možno kupiti.

Barve, ki ji uporabljam

Danes ni več tako, kljub vsem kazalcem proti in zmigovanju z glavo, da je naš trg za to premajhen, sem se odločila, da jih pripeljem bližje vam, nam oz. vsem, ki vemo kaj želimo pa si do sedaj nismo upali vprašati. Drži, da morate seči malce globlje v žep, kar sem morala storiti tudi sama in ni mi žal. Slikanje z Old Holland in Michael Harding je užitek razen ko kaj ne gre, in ne gre ampak ne zaradi barv 🙂

Zaključek: poštnina ni več dražja od ena tube barve, ker barve lahko kupite v Sloveniji. Pri naročilu nad 60 Eur pa je poštnina brezplačna.

 
Moji najljubši odtenki oljnih barv

Tole pa so after tečajski najljubši odtenki. Ne uporabljam vseh na vsaki paleti, sta pa, poleg primarnih barv in obvezne bele vedno prisotna Burn Umber in Venetian Red.

Alizarin Crimson

Magenta

Burnt Umber

Venetian Red

Trenutno uporabljam odtenke polinkanih proizvajalcev, sicer pa sem pričela z Venetian Red Old Holland, ki je morda celo malce bolj pigmentirana kot Michael Harding. Končno odločitev o izbiri, tako kot vedno, prepuščam vam, sicer pa priporočam, da poskusite tako enega kot drugega, za nasvet pa sem vam kadarkoli na voljo.

In čisto za konec naj še dodam, da je bilo med prvo in zadnjo črko tega prispevka veliko, veliko dela, iskanja pravih poti, učenja in raziskovanja. Vse to še zdaleč ni končano, ampak kjer je volja, je tudi pot. Morda v prihodnje spišem blog na to temo. Bi vas to zanimalo?

Zelo rada pa bi slišala tudi vaše mnenje. Se strinjate z zapisanim? Kateri pa so vaši najljubši odtenki?  Pustite komentar spodaj.

Shopping Cart