Prikazna slika Banksy

Kdo je Banksy?

Pred časom sem si ogledala razstavo tega kontroverznega sodobnega anonimnega uličnega umetnika, ki deluje pod psevdonimom Banksy. Vsi vemo kdo je Banksy in hkrati nihče.

Razstavo si lahko do konca aprila ogledate v bližnjem Trstu. Priporočam jo vsem, četudi Banksy te razstave ni odobril. Te zanima zakaj?

The great communicator?

S tem grafitom se razstava v Trstu oglašuje. Pa to tudi drži? Če njegovih del še ne poznate, jih nekaj sledi v nadaljevanju in presodite sami.

Nasmejani babici ob skodelici čaja pleteta puloverja za bodoče vnuke z imeni napisi: »Punk’s not dead« in »Thug for life«. Postavlja se nam vprašanje »sta babici upokojeni upornici ali samo sodobni filozofinji v naslanjačih«?
Večina staršev bi naredila za svoje otroke vse, razen, da bi jim pustili biti to, kar so. Otroci so sinonim za nedolžnost, pa vendarle sta oba oblečena v neprebojna jopiča z napisom »POLICIJA«. Jopiča prikazujeta kontrast med svobodo otroštva in pretirano zaščito otrok v današnji militaristični družbi staršev, ki poskušajo svoje otroke zaščititi pred domnevnim zlom. 
Povod za nastanek slike je Tarantinov film Pulp Fiction, kjer John Travolta in Samuel L. Jackson v rokah namesto orožja držita banani. Ni dvoma, da asocira na močno nasprotovanje proti orožju, nasilju in vojni. Spremeniti nasilno sceno v nekaj nedolžnega in hkrati butastega ter to uporabiti v kontekstu pretirano nasilnega sloga, ki je znaičilen za Tarantinove filme, pa zmore samo Banksy.

Banksy je ustvaril serijo različnih napisov na kartonih za protestnike leta 2002 v Londonu, proti vojni v Iraku.

Sodobni Robin Hood?

Kot odgovor na svetovno pandemijo leta 2020 je Banksy v preddverju splošne bolnišnice Southampton obesil popolnoma novo črno-belo umetniško delo, ki prikazuje mladega dečka, ki se igra s lutko medicinske sestre “superjunaka”. Objavil je izjavo, v kateri se je zahvalil sestram za njihovo požrtvovalno delo. Sliko so kasneje poimenovali »Game Changer«. Eno leto po vstopu Združenega kraljestva v karanteno so »Game Changer« prodali na dražbi za 16,8 milijona funtov, ves izkupiček pa je bil podarjen splošni bolnišnici Southampton

Želiš licenco? 

Tole zgoraj je izsek iz njegove spletne strani. Banksy sicer pravi, da lahko uporabljaš njegove slike izključno za namen zabave in aktivizma, ne pa za zaslužek. In ravno to ga je stalo izgube blagovne znamke. Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) je izjavil, da so Banksyjeve trditve o blagovni znamki “v nasprotju s pošteno prakso,” ker ni namenjena “ustvarjanju ali ohranjanje deleža na trgu s komercializacijo blaga, ampak samo za izogibanje zakonu”.

EUIPO je poudaril, da je Banksy v svoji knjigi Wall and Piece iz leta 2005 zapisal, da so “avtorske pravice za poražence”

Great communicator banksy
Kdo se zdaj smeji? Banksy prav gotovo ne. Žal.

Razstave brez dovoljenja

Brez blagovne znamke Banksy velikim podjetjem in galerijam ne more preprečiti uporabe njegovega imena ali umetniških del na svojih neuradnih prodajnih mestih in izdelkih.

Zakaj Banksy ni lastnik blagovne znamke?

Registrirane blagovne znamke ščitijo ime, slogan ali logotip blagovne znamke ali podjetja. Blagovna znamka mora biti edinstvena in jo morate redno uporabljati, da je veljavna, ko pa je zaščitena, lahko drugim zakonsko preprečite uporabo ali kopiranje vaše blagovne znamke.

Čeprav je Banksyjeva ulična umetnost ustvarjena v javnih prostorih in je na voljo vsem, je lastnik avtorskih pravic. Skladno z zakonodajo Združenega kraljestva velja, da imajo vsi umetniki avtorske pravice za delo, ki so ga ustvarili za čas svojega življenja in do 70 let po smrti. 

Avtorska pravica omogoča umetnikom, da zahtevajo avtorske honorarje ali imajo besedo pri uporabi njihovega dela. Banksy od tega ne dobi nič. Če bi moral kdaj uveljaviti svoje avtorske pravice, bi moral on ali Pest Control razkriti njegovo pravo identiteto, da bi dokazal, da je “nedvomni lastnik” svojih del.

Pomen podgane?

Podgane imajo zanj metaforičen pomen: “za svoj obstoj ne potrebujejo dovoljenja, vsi jih preganjajo in nihče jih ne mara. Njihovo življenje se odvija v tišini, med umazanijo, pa vendar so sposobne  celotno civilizacijo spraviti na kolena”.  

Če se v svojem življenju počutite umazano, nepomembno in neljubljeno, potem je podgana prav gotovo vaš vzornik. 

Kaj imata skupnega podgana in ulični umetnik?

Podgane se naseljujejo v zapuščenih kanalih in zgradbah sodobnih mest. Ulični umetniki se ravno tako gibljejo ponoči na istih mestih: kanalih, železnicah, skladiščih, vagonih, arhitekturnih okostnjakih, z namenom mazanja zidov. Njihovo gibanje mora ostati neopaženo, tiho, če se ne želijo ujeti v past nočnih čuvajev, ki so vedno na preži.  

Banksyjeva podgana je zlikovec, oborožen z barvo in čopičem. Je pripadnik srednjega razreda v obleki in z dežnikom vlomilec, saboter, huligan, zmikavt, blaznež, izkušen plezalec, ki s sodi, polnimi strupenih substanc, maže ulice in zidove po celem svetu.  

Influencer Banksy

Za Banksyjeva dela lahko trdimo, da so postala del subkulture. Banksyjeve politične izjave in razdiralna vizija se pojavljajo v mestih po vsem svetu v ključnih trenutkih sodobne zgodovine. Z “mazanjem zidov”, prestopa meje in pričakovanja kritikov njegova delo vključujejo močne, pogosto kontroverzne slike, ki spodbujajo revolucijo v svetu umetnosti.

Times Magazin ga je leta 2010 razglasil za enega izmed najbolj vplivnih ljudi na svetu. S tem nazivom se je znašel v družbi Baraca Obame, Steva Jobsa in Lady Gaga.

S pomočjo hitrega širjenja po spletu sta danes njegov vpliv in moč še večja. Danes ima ustvarjen tudi svoj IG profil. Če boste imeli srečo in mogoče nekoč nekje tudi vi naletite na njegov grafit, predlagam, da takrat hitro naredite eno ali več fotografij, dokler grafita ne odstrani zlikovec, ki si ga bo zaželel imeti pri sebi doma 🙂

Kakšno pa je vaše mnenje? Vam je všeč? Ga morda poznate? Se strinjate z zapisanim? Pustite komentar spodaj.

Shopping Cart