Prikazna slika kako izbrati platno za slikanje

Kako izbrati platno za slikanje?

Platno je temelj vaše slike. Izbira kakovostnega platna bo vplivala na enostavnost slikarskega procesa in na končni rezultat. Katero platno je torej najboljše za vaše ustvarjalne podvige?

V današnjem umetniškem svetu je na voljo zares široka izbira slikarskih platen in se izbira pravega zdi precej zahtevna naloga. Tukaj sem razčlenila nekaj postopkov, ki vam bodo, upam, v pomoč pri izbiri pravega.

Kvaliteta

Vsa najboljša slikarska platna imajo enake lastnosti:

 1. Trdno napeta, dobro utrjena struktura. Kvalitetna platna so tesno napeta in se ne trgajo na vogalih. Najslabše, kar lahko storite, je, da kupite slabo napeto platno.
 2. Izdelana so iz visokokakovostnih materialov.
 3. Že ob nakupu so premazana s primarnim premazom (gesso), ki omogoča, da se barva obdrži na površini in se ne vpije v vlakna.
 4. Okvir platna je narejen iz trdnega, kvalitetnega lesa, brez razpok in vozlov. Pri večjih dimenzijah velikosti 60 cm x 90 cm ali več, je priporočljivo izbrati platno z vodoravno palico, ki gre čez sredino platna.

Material

Pri izbiri platna bodite pozorni na material.

Bombaž

Bombažno platno je danes najbolj razširjena in pogosto uporabljena vrsta platna. Bombažna platna so med umetniki priljubljena zaradi svoje prilagodljivosti in enostavnosti za uporabo. Bombažna vlakna omogočajo platnu, da se razteza in prilagaja spremembam, kar je idealno za umetnike, ki ustvarjajo na večjih formatih. S to izbiro platna je težko zgrešiti; dosežete lahko skoraj vse, kar želite, zaradi česar je enostaven in zadovoljiv za uporabo za oljno ali akrilno slikanje.

Prikazna slika platna museo

Prednosti:

 • bombažno platno je cenejše od lanenega;
 • bombažno platno je elastično že po naravi, zato je slikanje na njem enostavno in zadovoljivo.

Slabosti:

 • vpija vlago;
 • se hitro ukrivi;
 • sčasoma se lahko povesi.

Lan

Če se odločite za laneno platno, boste vstopili v čevlje »old masters,« ki so svoje mojstrovine slikali izključno na tem materialu. Lan že stoletja velja za primarno izbiro slikarjev v nasprotju z bombažem, ki se je pojavil relativno pozno. Velja za najbolj plemenito slikarsko podlago in v končni fazi je idealen material za oljno slikanje

Platno Old Holland
Najboljša platna za oljno slikanje Old Holland

 

Lanena platna pa so znana po svoji izjemni trdnosti in stabilnosti. Lanena vlakna so močnejša od bombažnih vlaken, zato so lanena platna manj nagnjena k raztezanju in deformaciji.

Portrait linene extra museo
Platno za portretno slikanje

 

Prednosti:

 • ne vpija vlage, kot bombaž;
 • manj nagnjen k povešanju;
 • manj nagnjeni k ukrivljanju.

Slabosti:

 • laneno platno je precej dražje od bombažnega.

Struktura/teža

Poleg izbire vrste vlaken je treba upoštevati tudi težo in teksturo tkanja platna. Podobno kot pri papirju se platno meri v gramih na kvadratni meter (g/m²). Če je lanena tkanina težka, potem velja eno ali oboje od navedenega: gre za debelo, trdo prejo in/ali tesno tkanje.

Večja kot je teža, večjo napetost lahko platnena tkanina prenese brez trganja. Teža je količina tkanine na določeni površini in je določena z debelino niti, uporabljene za tkanje, kot tudi s tem, kako tesno je tkanina spletena. Grobo/plaho platno je lahko ohlapno spleteno, zato ima lahko manjšo težo kot fino platno, ki je tesno spleteno. Vendar pa debelejša nit naredi težje platno, tanka nit pa naredi lahko platno.

Fina (150 g/m²)

Ta vrsta teksture je gladka, z zelo mehko in drobno teksturo. Idealna je za barvane tehnike in nanašanje barv v plasteh. Dobro se obnese tudi pri portretih.

Srednja (230 g/m²)

Platno z srednjo velikostjo teksture je najpogosteje uporabljeno. Primerno je za tiste, ki želijo delati s debeleljšim nanosom barve, npr. za impasto tehnike, pa tudi za nanašanje večslojnih efektov glazure.

Groba (250 g/m²).

Ta vrsta teksture je odlična za nanašanje barve s paletnim nožem in bo obdržala barvo na mestu, ne da bi povzročila popačenje ali povešanje platna.

Green leafs deep edge 3d platno
Heavy duty Museo platno

Temeljni premaz

Dobra platna so že ob nakupu premazana, odvisno pa je tudi, za kakšno tehniko slikanja platno potrebujete.

Če želite delati z oljem, mora biti vaše platno premazano z oljem.

V naši trgovini boste našli platna, ki so že predhodno grundirana (premazana). Lahko pa se  odločite za dodaten nanos premaza, da ustvarite manj porozno, bolj gladko površino in izboljšate življenjsko dobo končnega izdelka.

Non-absorbent acrylic primer Michael Harding

Akrilno premazano platno se lahko uporablja za akrili ali olje. V kolikor želite, lahko platno še dodatno sami premažete s tako imenovanim Gesso premazom. Več o uporabi si lahko preberete tukaj.

Gesso, oljni medij

Napeto platno

Platno, ki je tesno raztegnjeno preko okvirja, se imenuje napeto platno. Ta platna so pripravljena za uporabo brez dodatnega napora z vaše strani. Napeta platna so na voljo v različnih velikostih in imajo lahko standarden rob ali globok rob. Običajno želite vsaj 3,5 cm globine. To sliki doda bolj profesionalen občutek. Zagotovo je bolje porabiti nekaj dodatnega denarja za platno z globljim robom, kajti morda bo pa ravno vaša naslednja slika najboljša 🙂

prikaz širine roba platna museo pure linen

Platnena plošča

To je platno, ki je pritrjeno na desko in ni napeto v okvir.  Je bolj fin in cenejši od napetega  platna. Njegove raztegljivosti ne morete prilagoditi, a dobra stran je, da se sčasoma ne bo povesil ali postal ohlapen. Je tudi precej boljša izbira pri slikanju na prostem, ker je lažje za prenašanje.

 

Platno v roli (zvitku)

Če nameravate ustvariti nekaj po meri, boste morali zviti in prenašati, se boste verjetno odločili za platno v roli.

Uporaba platna v roli pa zahteva malce več dela, saj boste morali platno pripraviti in raztegniti sami. Prav tako boste morali raziskati, kateri okvir bo za platno najbolj primeren.

 

Zaključek

Ko se odločite, katero platno izbrati, je vse kar še morate narediti ustvarjati. Morda bo potrebnih nekaj poskusov, da najdete platno, ki vam najbolj ustreza, vendar verjemite, da boste kmalu postali mojster!

Shopping Cart