blog prispevek kaj pomeni hue

Kaj pomeni »Hue« in katero barvo izbrati?

Ste se tudi vi že kdaj vprašali, kaj pomeni »hue,« ki je zapisan na tubah slikarskih barv? Danes sem na Instagramu zasledila zgornjo objavo. Avtorico @PaolaLuther spremljam že nekaj časa. Tokrat se mi je pogled zaustavil pri zapisu kritika: »Idyllic beach scene told in reach natural hues…«

citat za blog hue

Katero barvo torej izbrati in kaj pravzaprav pomeni »Hue«? Dobesedni prevod je odtenek, kar vam ne pove kaj dosti več. Zgoraj omenjeni  izraz »natural hues« se nanaša na čistost barve brez nians ali senc pri slikanju. Ko pa pride do kupovanja barv za slikanje, pa to pomeni nekaj popolnoma drugega.

Potrebujete na primer Cadmium Red Deep, želeli pa bi poskusiti Cadmium Red Deep Hue.

Cadmium red deep hue

Izraz predstavlja barvni odtenek, ki je sestavljen iz umetnih pigmentov. Kar pa ne pomeni, da je zaradi tega tako zelo drugačen od odtenka, ki je sestavljen iz naravnih pigmentov. Verjetno se že sprašujete zakaj potem sploh narediti Hue barvo? Tu sta dva glavna razloga:

  1. Za zmanjšanje strupenih sestavin. Nekatere barve, kot je Cadmium red, vsebujejo namreč strupene sestavine, kot so kadmij, kobalt, magnezij. S pomočjo izdelave hue odtenkov te strupene sestavine odstranijo in jih naredijo varnejše za uporabo.
  2. Originalna barva ni več na voljo. Zgodi pa se tudi, da zaradi nedostopnosti pigmentov kakšno barvo opustijo in zaradi tega naredijo hue odtenek, ki je, kot že omenjeno, skoraj enak originalu. Zato boste pogosto videli barve Lemon yellow, Lemon yellow hue, Cobalt blue, Cobalt blue hue, ipd. Vsi so malce drugačni, vendar podobni originalni barvi.
So odtenki slabše kakovosti?

Kakovost morda tukaj niti ni pravo vprašanje, bolj pomembno je, ali bo ta različica barvnega odtenka enaka izvirniku, na katerega ste navajeni, ko jo boste nanesli na platno. Ker so odtenki izdelani z manj pigmenti in več umetnih sestavin, so morda videti v redu v tubi, a takoj ko jih zmešate z drugim znanim barvnim odtenkom, obstaja možnost, da bo rezultat drugačen od pričakovanega. Sicer pa so mešanice lahko povsem sprejemljivi nadomestki za originalne pigmente.

Kateri tipi barv imajo Hue?

Oljne, akrilne ali akvarelne barve. Vse naštete imajo hue odtenke, nimajo pa jih vsi proizvajalci. Jaz sem jih zasledila pri proizvajalcih barv za slikanje Winsor and Newton, Golden, Daler Rowney, Georgian, prav gotovo pa obstajajo še kje.

Sicer pa boste zapis Hue na barvnih tubah našli pri skoraj vseh zemeljskih odtenkih: yellow ochre, burnt sienna, raw umber, ipd. Ravno tako pri barvah, ki so narejene iz sicer dragih pigmentov to so: cobalt blue, cadmium yellow, cadmium red, ipd. Predvsem, ni pa nujno, boste take barvne odtenke našli pri barvah za študentsko uporabo oz. student grade.

O razliki med barvami za profesionalno uporabo in barvami za študentsko uporabo pa si lahko več preberete tukaj.

Shopping Cart