Gesso Old Holland

Kaj je Gesso?

Gesso služi kot temeljni premaz platna pred slikanjem. Ali ga moram vedno uporabiti? Načeloma ne. Večina platen je danes že premazana in lahko pričnete s slikanjem takoj, ko ga vzamete iz embalaže. Jaz vseeno, predvsem pred pričetkom slikanja z akrilnimi barvami, naredim še dodatni premaz. Zdi se mi, da sta oprijemljivost in vpojnost barve po dodatnem nanosu boljši. Gesso lahko nanašate z valjčkom, širokim čopičem ali paletnim nožem.

Kako ugotovim, ali platnu manjka oprijemljivost in vpojnost? Če ob slikanju barva postane lisasta ali se prične ugrezati, potem je to to. Platno potrebuje dodaten nanos ali dva gessa. Seveda pa je na koncu vse odvisno od vas. Ni pravega načina oz. ni samo en pravi način. Vse je odvisno od tega, kakšen izgled slike želite. Določenim slikarskim stilom dejansko koristi slikanje na surovo, neobdelano platno.

Kako vem, koliko plasti gessa potrebujem? Odvisno je od vaših osebnih želja. Najprej poskusite eno platno z enim nanosom, nato pa na drugo nanesite dve in na tretje morda tri. Če želite zares gladek premaz, priporočam, da med nanosi vsak sloj pobrusite z brusnim papirjem. Prepričajte se le, da je površina pred tem popolnoma suha. Poskusite!

Gesso lahko nanašate tudi na druge vrste površin: les, karton, steklo, kovino, kamen itd. Zlasti steklo in kovina sta težka materiala, na katera lahko neposredno slikamo z akrilno barvo. Uporaba gessa, kot že omenjeno, daje barvi boljšo oprijemljivost, površino pa tudi zaščiti in ji poveča kakovost pred nanosom barve.

Gesso je na voljo v beli in črni barvi. Pri Old Hollandu pa je gesso poleg bele in črne na voljo tudi v barvah: siva, bež, zelena, sienna, umber in prozorna. Prav tako lahko ustvarite svojo lastno gesso barvo tako, da želeno akrilno barvo primešate belemu gessu.

Morda še to, kot primer je primeren za akrilne, oljne in vodene barve.

 

Shopping Cart