VSEBINA

Vsebina so povzetki člankov ter izkušnje in nasveti, ki sem jih pridobila na različnih art delavnicah, preko spletnih izobraževanj in radovednim brskanjem po spletu. Vezani so na izdelke, ki jih najdete v spletni art trgovini Blue Crayon, v katere verjamem ter jih tudi sama uporabljam.
Poskušala vam bom premagovati težave, ki so me pestile oz. me še vedno pestijo ob poplavi informacij glede uporabe barv, medijev, čopičev in kako se enostavno imeti fajn tudi, če kakšno platno roma v smetnjak.  
Dobrodošli vsi veliki in malo manj veliki umetniki. Zelo bom vesela vaših komentarjev, ali kar tako samo pomaha v pozdrav.
PRIKAZNA SLIKA PLATNO

Kako izbrati platno za slikanje?

Platno je temelj vaše slike. Izbira kakovostnega platna bo vplivala na enostavnost slikarskega procesa in na končni rezultat. Katero platno je torej najboljše za vaše ustvarjalne podvige?

 

Banksy prikazna slika bloga

Kdo je Banksy?

Pred časom sem si ogledala razstavo tega kontroverznega sodobnega anonimnega uličnega umetnika, ki deluje pod psevdonimom Banksy. Vsi vemo kdo je Banksy in hkrati nihče.

Razstavo si lahko do konca aprila ogledate v bližnjem Trstu. Priporočam jo vsem, četudi Banksy te razstave ni odobril. Te zanima zakaj? 

 

Seznam novoletnih želja 2023

Seznam novoletnih zaobljub 2023

Ali imate seznam novoletnih zaobljub za leto 2023 že spisan? Ga imate v papirnati obliki, nekje med dokumenti v računalniku ali samo v glavi? Pa verjamete v tak seznam?

Prussian blue prikazna slika blog prispevka
Zakaj Prussian Blue redko najdemo med akrilnimi barvami?

Prussian Blue je prvi sintetični pigment. Začetki  segajo še v čas Egipčanov, vendar se je sinteza kasneje nekje izgubila. Ponovno so jo odkrili v začetku 1700, in če verjamemo zgodbi, naj bi se to zgodilo po naključju. Zakaj pa jo redko najdemo med akrilnimi barvami. Beri dalje, če želiš izvedeti vse in še več.

Prikazna slika prispevka

Ko je poštnina dražja od ene tube barve

Se strinjate, da je poštnina za dostavo iz tujine v Slovenijo, dražja od ene tube barve? Ne bom raziskovala, zakaj je tako, je bil pa to glavni razlog, da je nastala art trgovina Blue Crayon. Te zanima zakaj? Beri dalje.

 

Prikazna slika blog prispevka venetian red

Venetian Red nekoč in danes v slikarski umetnosti

Venetian Red ali Beneško Rdeča je zemeljski pigment, ki je obudil Italijansko renesanso.

Barva je poimenovana po geografski lokaciji Benetkah in redno prisotna v delih slikarjev italijanske renesanse (med 14. in 17. stoletjem). Takrat so kot pigment  uporabljali rdečo prst, šele kasneje pa so jo pričeli izdelovati iz sintetičnega železovega oksida.

V nadaljevanju boste izvedeli več o tej čudoviti zemeljski barvi, zakaj je tako posebna in kakšno vlogo ima na slikarski paleti?

Toksičnost oljnih barv in medijev
Toksičnost oljnih barv in medijev

Začnimo takole s tremi možnimi načini pristopa k tematiki o toksičnosti oljnih barv in medijev:

  1. Lahko domnevamo, da so vse barve toksične in nikoli ne slikamo.

  2. Lahko pristopimo premišljeno, kot voznik avtomobila z opravljenim vozniškim izpitom, ki ve, da potencialna nevarnost obstaja.

  3. Lahko se zatečemo k veri, enostavno ne skrbimo in si rečemo vsi bomo enkrat umrli.

 

Oljni mediji za slikanje

Oljni mediji za slikanje

Slikanje z oljem je že od nekdaj zelo cenjeno. Oljne slike, ki jih danes lahko občudujemo v galerijah in muzejih širom sveta, pa nas navdajajo s strahospoštovanjem, kar velja tudi slikanje z dragocenimi oljnimi barvami. Med procesom začutiš v sebi nekakšen ponos, vendarle gre za ustvarjanje pri katerem ni šale, in ti postajaš del tega.

Oljni mediji za slikanje pa so še nekoliko bolj skrivnostni in na začetku precej zastrašujoči. Kaj delajo? Ali uporabljati laneno olje ali makovo olje? Hladno stiskano ali rafinirano? In kakšna je razlika med vsemi? Na pomoč!

 

Prikazna slika ali se splača plačati več

Ali se splača kupiti drage barve?

Naj začnem s svojo izkušnjo amaterske umetnice, ki v slikanju resnično uživa in neskončno rada eksperimentira. Takrat ure minevajo prehitro in dan je vedno prekratek. Ali se torej splača kupiti drage barve?

 

 

Prikazna slika devil wears Prada in Cerulean blue Michael Harding
The Devil Wears Prada in Cerulean Blue

Zakaj tak naslov sledi v nadaljevanju, naj na začetku razložim ceno, na kateri se vam je verjetno najprej ustavil pogled. Ja, Cerulean Blue je draga barva. Ni najdražja oljna barva, ampak smo že skoraj pri repu, dražja je samo še serija 7,  v katero sodi Lapis Lazuli.  O tem morda v kakšnem od prihodnjih prispevkov.

blog prispevek kaj pomeni hue

Kaj pomeni "hue" in katero barvo izbrati?

Ste se tudi vi že kdaj vprašali, kaj pomeni »hue,« ki je zapisan na tubah slikarskih barv? Danes sem na Instagramu zasledila zgornjo objavo. Avtorico @PaolaLuther spremljam že nekaj časa. Tokrat se mi je pogled zaustavil pri zapisu kritika: »Idyllic beach scene told in reach natural hues…«

citat za blog hue

 

michael harding bele barve

Michael Harding bele oljne barve

Katero belo uporabiti in za kakšen namen? Ali obstaja več belih? Kaj pa je narobe, če uporabljam samo Titanium White? Takšna in podobna vprašanja so me pestila na začetku uporabe oljnih barv.

Na mojem prvem tečaju smo uporabljali Titanium White. Na drugem je že ena izmed tečajnic, po mojem mnenju precej izkušena prijazno namignila, da naj poskusim Zinc White. Že naslednji trenutek pa se je zaslišalo nekje iz zadnje vrste ne, ne Zinc White ni ok, raje uporabi Transparent White. Kaj pa je to? 

Prikazna slika akvarelne barve Old Holland
Akvarelne barve Old Holland

Kmalu po lansiranju oljnih barv so v enako bogati paleti, sledile še Old Holland Classic Watercolors oz. Akvarelne barve.

Značilnost Old Holland akvarelov je zelo močna pigmentacija, ki jo boste, verjemite zavistno občudovali. Pred tem pa se boste morali naučiti tudi novega rokovanja z njimi. Za želeni barvni učinek potrebujete namreč tako malo barve iz tube ali posodice, da se morate navaditi na razmerje med barvo in razredčilom. Prednosti so jasne!

Gesso Old Holland

Kaj je Gesso?

Gesso služi kot temeljni premaz platna pred slikanjem. Ali ga moram vedno uporabiti? Načeloma ne. Večina platen je danes že premazana in lahko pričnete s slikanjem takoj, ko ga vzamete iz embalaže. Jaz vseeno, predvsem pred pričetkom slikanja z akrilnimi barvami, naredim še dodatni premaz. Zdi se mi, da sta oprijemljivost in vpojnost barve po dodatnem nanosu boljši. Gesso lahko nanašate z valjčkom, širokim čopičem ali paletnim nožem.

Prikazna slika trgovina oljne barve

Slikanje z oljnimi barvami

Ne vem, kako je z vami, vendar jaz priznam, da sem se na začetku, ko sem pričela z uporabo oljnih barv, kar lovila. Kaj kar lovila zgubljena in zmedena sem tavala po svetu oljnega slikarstva.

Morate vedeti, da sem pred tem uporabljala samo akrilne barve, ki jih vsekakor priporočam za vse začetnike v tej panogi. Tam ni neznank, samo gremo! Voda, barva, hitro se sušijo, krasna prekrivnost.

 

Akrilne barve Old Holland in kako jih uporabljamo

Zakaj akrilne barve? Zato, ker so fajn. Zato, ker se paleta po uporabi z lahkoto očisti, ravno tako roke. Zato, ker vse, kar potrebujete, poleg barve seveda je posodica z vodo in čopič. No, tudi kakšna dobra podlaga ni odveč, ni pa nujno, da je to platno, lahko je samo navaden risalni papir, les, steklo, stena. 

Shopping Cart