Prikazna slika ali se splača plačati več

Ali se splača kupiti drage barve?

Naj začnem s svojo izkušnjo amaterske umetnice, ki v slikanju resnično uživa in neskončno rada eksperimentira. Takrat ure minevajo prehitro in dan je vedno prekratek. Ali se torej splača kupiti drage barve?

Moja izkušnja

Sama opažam, da se slabša barva na platnu ne obnaša enako kot boljša, tako imenovana profesionalna barva. Oprijemljivost ni dobra, barva je redkejša, težje jo zadržim na mestu, kjer bi želela da je, intenziteta barvnega odtenka je nižja ob mešanju z mediji pa postane preveč tekoča. Moti me tudi, da se barvni odtenek spremeni pri mešanju z belo barvo. Ne postane samo svetlejša, ampak popolnoma druga barva. Verjetno zaradi opisanega pri slikanju z boljšimi tudi bolj uživam.

Da pa omenjeni razlogi proti ne bodo samo prazne beseda, ki sem si jih morda celo izmislila samo zato, da vas napeljem k nakupu dobrih barv, ki jih boste našli tudi v tej spletni art trgovini, sem naredila primerjavo med študentsko barvo Raw Sienna in profesionalno. Obe sta zmešani z enako količino bele. Dodaten komentar verjetno ni več potreben.

Primerjava cenejša vs dražja barva
Winsor & Newton Raw Sienna VS Michael Harding Raw Sienna

Koliko dobrih barv kupiti?

Ko sem pričela s slikanjem, sem se ob ceni nekaterih barv tudi jaz prijela za glavo:  »Pa kaj si nor, da bom dala 20, 30, 40 ali celo več EUR za barvo? Ni šans«. In prav je tako začnite s cenejšimi, sčasoma pa kupite eno boljšo, profesionalno. Moj predlog je, da najprej kupite belo. Te porabite največ in tukaj se kvaliteta pri mešanju z drugimi barvami resnično opazi, da ne omenjam porabe. Da, porabili jo boste manj kot njene cenejše različice pa vendar priporočam, da jo kupite v večji tubi. Če slikate z oljem ali akrilom priporočam tubo 225 ml oz. 250 ml. Vendar pozor, če pričnete že takoj slikati z dobrimi barvami, vrnitve nazaj ni, pripravite denarnico.

Seveda pa tudi jaz uporabljam cenejše ali tako imenovane študentske barve, predvsem pri pripravi platna na slikanje (toning) ali za barvanju ozadja. Tudi mešam jih med seboj in s tem ni prav nič narobe, sploh če mi dobre barve zmanjka, nove pa nimam takoj na voljo. Ok, sedaj je to malce drugače. No, kakorkoli že, naj se vrnem k naslovu.

Tole so dejstva, ki jih boste našli na internetu, če v iskalnik vpišete »razlika med profesionalno in študentsko barvo za slikanje«:

  • Pigmentacija je v dražjih barvah višja, in sicer okoli 75% , medtem ko je pri cenejših le okoli 23%. Ostalo s polnila.
  • Izdelava pri profesionalnih barvah večinoma poteka ročno. Zmlete so do optimalne velikosti delcev, kar da barvi največji možni sijaj. Verjetno tukaj ni potrebno posebej izpostaviti, da je pri cenejših ravno nasprotno.
  • Pri profesionalnih barvah za polnila uporabljajo sušilna olja, lanena olja in zares majhne količine dodatkov, kot je magnezij ali aluminijev stearat. Medtem, ko v cenejše barve vključijo blanc fixe oz. tako imenovani brezbarvni pigment, znan tudi kot polnilo za povečanje mase. Cenejša je barva, manj pigmenta in več polnila vsebuje.
  • Profesionalne barve tudi še mnogo, mnogo let kasneje ohranijo enako intenziteto barvnega odtenka in svetlobno obstojnost. Pri cenejših se bo barva sčasoma dvignila nad površino v obliki kristalov ali motnih lis, zaradi česar slike pogosto »jokajo«.
  • Pri profesionalnih barvah bo imela vsaka barva drugačno teksturo, konsistenco, sijaj in čas sušenja, kar je posledica naravnih značilnosti pigmenta. Pri cenejših tega ni.
  • Profesionalne barve imajo zelo bogato paleta različnih odtenkov. Cenovni razponi se oblikujejo glede na serije barv, kar pomeni, da so dražje tiste, ki so izdelane iz dražjih pigmentov. Cenejše barve imajo na voljo manj različnih odtenkov.
  • Poraba je manjša in, da se ne ponavljam, razlog je zaradi vsega navedenega zgoraj.

Moj odgovor

In sedaj še moj odgovor na vprašanje, »ali se splača kupiti drage barve?«  DA in NE. Odvisno, na kateri ravni znanja ste in kaj je tisto, kar želite s sliko doseči. Sedaj že vemo, da ima dražja barva boljšo materialno sestavo, kar pa ne pomeni, da boste dosegli vrhunske rezultate. Večina ljudi niti ne zmore ločiti barv nižjega razreda od tistih višjega razreda, potem ko se umetnina posuši.  Če samo eksperimentirate z mediji, tonirate platno, barvate ozadje, skicirate potem uporabljajte cenejše barve. Če se učite mešanja barvnih odtenkov priporočam, da pričnete s cenejšimi, da dobite občutek vendar vedite, da se dobre barve med seboj ne mešajo enako kot cenejše, kajti dejstvo je da boste z dobro barvo hitreje dosegli želeni učinek.

Nikoli, res nikoli pa ne kupite poceni barv za odličen (drag) slikarski tečaj, na katerega ste se morda ravnokar prijavili. Tukaj sledite priporočilom inštruktorja, ker sicer ste denar za tečaj vrgli skozi okno. Ne ni isto, za vse, ki ste morda pomisli, da bi šli na alternativo. Tukaj kompromisov ni!

Kaj imajo skupnega dobre barve in dobro vino?

Na koncu je po mojem mnenju najbolj pomembno, da ob slikanju, pa naj bo to oljno, akvarelno ali akrilno, neskončno uživate. Jaz ob slikanju z dobrimi barvami uživam enako, kot ob kozarcu dobrega vina. Tudi s slabšo barvo boste naslikali modro nebo in tudi s slabšim vinom pogasili žejo, če seveda s tem namenom pijete vino. Če pa že niste pripravljeni plačati več za dobre barve, pa dajte vsaj za dobro vino. Na zdravje!

Avtorica prikazne slike prispevka je @tatianahandriana.art

Shopping Cart