Prikazna slika akvarelne barve Old Holland

Akvarelne barve Old Holland

Kmalu po lansiranju oljnih barv so v enako bogati paleti, sledile še Old Holland Classic Watercolors oz. Akvarelne barve.

Značilnost Old Holland akvarelov je zelo močna pigmentacija, ki jo boste, verjemite zavistno občudovali. Pred tem pa se boste morali naučiti tudi novega rokovanja z njimi. Za želeni barvni učinek potrebujete namreč tako malo barve iz tube ali posodice, da se morate navaditi na razmerje med barvo in razredčilom. Prednosti so jasne!

Morda ste vedeli ali pa tudi ne, da Old Holland na svoje tube z oljno in akrilno barvo pritrdi ročno poslikan barvni trak, ki prikazuje barvo v zadevni tubi. Pri akvarelih pa je bila izbrana drugačna rešitev. Etikete tub in posodic akvarela ne prikazujejo dejanskega tona barve, temveč podton (logična izbira, ki izhaja iz tehnike akvarelnega slikanja). Barve na etiketah so sitotiskane z akvarelom v njihovem podtonu, z uporabo tehnike sitotiska, razvite posebej za Old Holland.

Pri nekaterih odtenkih boste opazili zapis Granular color. Granulacija je učinek, ki ga dobite, ko se delci pigmenta zlepijo skupaj in namesto, da bi enakomerno obarvali papir, to naredijo v obliki madeža.

Cenejši akvareli manj granulirajo, kajti vsebujejo manj pigmenta, ki ga za nižje kakovostne barve (student grade) porabijo manj.

Granulat color primer
Granular color na papirju

Tisti ostali pigmenti, če jih imenujemo Non-Granular color, pa homogeno reagirajo z vodo. Ponavadi pokrivajo papir enakomerno, z malo ali nič spremembami v barvi in teksturi.

Non-granulat color
Non-granular color na papirju

V seriji akvarelov pa boste zasledili tudi barve s pripisom Lake, kar ustvarja številne motne, supertransparentne in poltransparentne barve.

V nadaljevanju še nekaj pogostih vprašanj za začetnike v tej slikarski struji.

Kako vem kaj izbrati tubo ali posodico?

Tubo izberemo:

  • Ko delamo z velikimi količinami barve. Akvareli v tubah so priročni, ko se dela z velikimi formati papirja ali moramo zapolniti velik del površine.
  • Za ponovno polnjenje posodic. Tube akvarelov so bolj ekonomične in primerne za polnjenje praznih posodic. Obstaja pa nekaj barv, za katere je na splošno bolj priročno uporabljati posodico. Barvi Cerulean in Cobalt iz posodic se rahlo napihneta, zato morda ti dve barvi uporabljamo v tubah. Ni pa seveda nujno.
Kako uporabljati akvarele iz tub?

Na paleto iztisnite majhno količino barve in jo zmešajte z vodo. To je vse!

Prednosti: ena največjih prednosti akvarelov iz tube je, da zagotavljajo koncentrirano količino barve, zato bo barva v trenutku bolj intenzivna.

Slabosti: načeloma ni slabosti morda samo ta, kot pri vseh drugih barvav v tubi, da morate po uporabi pokrovček dovolj dobro priviti nazaj. V nasprotnem primeru se bo barva posušila in naredila čep, nato pa jo bo zelo težko ponovno iz tube iztisniti; v prizadevanju, da bi cev odmašili, jo boste še bolj močno stisnili, s tem pa tudi vsebino potisnili bližje pokrovčku. To laho povzroči uhajanje barve in težje nadzorovanje pri doziranju.

Kako izgledajo akvarelne barve v posodici?

Akvarelne barve v posodici so dobavljene v obliki majhnih pravokotnih tortic. Stisnjeni so pod pritiskom in to jim da obliko tortice. Na otip so suhe, aktivirajo se z dodatkom vode.

Kako uporabljati akvarele iz posodic?

Zmočite čopič in ga nato potopite v posodico, da dobite nekaj pigmenta. Enostavno, kajne?

Prednosti: preprosto prenašanje ni skrbi, da bi se barva zagozdila v tubi in dolg rok trajanja. Tudi po 10 letih od časa nakupa bodo še vedno odlično opravljale svoje delo. So resnično ena tistih redkih stvari, ki jih lahko prenašate iz roda v rod!

Slabosti: za doseganje prave konsistence potrebujete več časa. To je predvsem težava pri delu na veliki površinah. Nekateri pigmenti potrebujejo več vode kot drugi, vendar ne obupajte, vaja dela mojstra.

Ko z delom končate pa le poskrbite, da je škatla z barvami vedno dobro zaprta. V nasprotnem primeru se lahko v posodicah nabere prah in rezultat bodo madeži na vaših slikah.

Ali lahko uporabljam tube in posodice hkrati?

Da, na isti sliki lahko uporabite akvarele iz posodic in tub. Eno barvo iz tube lahko celo kombinirate z drugimi barvami iz posodice.

Katero možnost naj torej izberem?

Obe možnosti imata svoje prednosti. Barve v posodicah so praktične in jih je enostavno prenašati. Nenadomestljive so za manjše slike. Za večje površine ali večje dele slike pa je zelo koristno imeti koncentrirano barvo, ki je na voljo v tubah. Zato pripročam kombinacijo obeh: imejte komplet vaše glavne palete akvarelov, v posodicah za barve, ki jih pogosto uporabljate na velikih površinah pa si priskrbite nekaj tub.

Seveda pa je na koncu vse odvisno od vas, kajti prepričana sem, da bo vaša slika dosegla svoj namen, ne glede na tip embalaže. Najpomembneje je, da ob slikanju uživate in zapomnite si papir lahko vedno zavržete, izkušnje pa ostanejo za vedno, zato nikar ne obupajte. Vaja dela mojstra.

 

Shopping Cart