Akrilne barve Old Holland in kako jih uporabljamo

Zakaj akrilne barve ? Zato, ker so fajn. Zato, ker se paleta po uporabi z lahkoto očisti, ravno tako roke. Zato, ker vse, kar potrebujete, poleg barve seveda je posodica z vodo in čopič. No, tudi kakšna dobra podlaga ni odveč, ni pa nujno, da je to platno, lahko je samo navaden risalni papir, les, steklo, stena. Slednje v manjših količinah, seveda kot okrasni detajl.  Za barvanje sten še vedno priporočam temu namenjene barve.

Morda takole po alineah katere so po mojem mnenju prednosti uporabe akrilnih barv:

  • hitro se sušijo
  • ko so še mokre se zlahka obrišejo z vodo
  • so močno prekrivne
Kako uporabljamo akrilne barve? 
  1. Na paleto iztisnite majhno količino barve, saj se bo velika količina hitro posušila. Barvo raje dodajajte postopoma.
  2. Čopič po uporabi obrišite, da preprečite mešanje barv ob nanosu nove barve na platno.
  3. Barve so zelo goste zato je za bolj transparentne odtenke barvo potrebno razredčiti z vodo.
  4. Značilnost akrilnih barv je, da se hitro sušijo, zato je zelo enostavno nanašanje barve eno čez drugo, ne da bi to vplivalo na konsistenco ali ton spodnje plasti.
  5. Akrilne barve so idealne za tehniko glaziranja. Če želite na svoji sliki uporabiti posebno tehniko glaziranja, morate zgornje plasti narediti prozorne s pomočjo medija ter jih zelo rahlo nanesti na osnovni sloj. Lahko nanesete en sloj ali več, poskrbite samo, da se pred nanosom novega sloja predhodni dobro posuši.
  6. Za ustvarjanje posebnih učinkov, zanimivih odtenkov ali gradnjo reliefov lahko uporabite različne vrste akrilnih teksturnih gelov. Več o uporabi enega izmed njih gessa, si lahko preberete o posebnem prispevku tukaj. Ponudbo vseh akrilnih medijev pa najdete v spletni trgovini .

Jaz akrilne barve uporabljam tudi pri slikanju z oljem. Pred nanosom oljnih barv lahko površino pobarvate (naredite temeljni premaz oz. primer) z akrilnimi barvami in gessom. Lahko pa tudi slikate z akrilnimi barvami, dokler vam to ustreza, in kasneje, ko se akril posuši, pričnete slikati z oljem. Olje se namreč odlično oprime akrilne površine. Obratno pa to ne bo delovalo. Nikoli ne nanašajte akrila čez olje, ker se barva, kot že omenjeno, ne bo prijela, bo popokala, postala bo grudasta, lepljiva, skratka pričakujete lahko eno veliko razočaranje. 

Zakaj Old Holland akrilne barve?

Old Holland je svojo linijo akrilnih barv poimenoval New Masters. Gre za resnično prvovrstno akrilno barvo z največjo možno vsebnostjo pigmenta brez kakršnih koli dodatkov in polnil in minimalno barvno razliko med mokro in suho barvo. Ko se barva posuši, odraža nekakšen satenast sijaj. Verjetno zaradi dejstva, da jo je izdelal proizvajalec najboljših oljnih barv.  Prepričana sem, da boste to tudi sami opazili. Jaz sem bila ob prvi uporabi resnično presenečena, kajti od vseh do sedaj preizkušenih akrilnih barv je Old Holland po občutku in videzu bližje oljni barvi. Barve so goste, skoraj da maslene, kar se opazi že ob prvem nanosu na platno.  Sama jih za impasto tehniko nisem uporabila, prepričana pa sem, da so več kot primerne tudi za ta tip slikarske tehnike.  

Ne tako nepomembno je tudi dejstvo, da kvaliteta pomeni manjšo porabo.

Barvna paleta obsega 168 neprozornih in transparentnih odtenkov vključno z vrsto metalik, bisernih in interferance. Vse barve so v 60 ml tubah. Prepričajte se tudi sami. Oglejte si njihovo barvno shemo. Če vam je kakšen odtenek še prav posebej všeč pa nakup lahko opravite v spletni art trgovini Blue Crayon. Ali sem že omenila, da imajo tudi akrilne barve v metalic in iridescent odtenkih 🙂

Kakšne pa so vaše izkušnje? Ste že poskusili Old Holland New Masters linijo akrilnih barv? Bi bili pripravljeni zamenjati sedanje akrilne barve za nove? Pustite komentar spodaj.

Shopping Cart